VAD VI GÖR I KLUBBEN

Foto: Kim Leland

Steam-konceptet

STEAM står för Science, Technology, Engineering, Arts and Matematics.

På svenska kan man fritt översätta det till NO, Teknik, Ingenjörskost, Bild & Musik samt Matematik. Kort och gott så bygger, programmerar och uppfinner vi i dessa ämnen. Vi använder LEGO till detta. Klubbens uttalade ambition är att så många som möjligt ska få lust och självförtroende att vara med på världens största robottävling för unga, FIRST LEGO League.

EXPLORE: För dig som är 6-9 år (F-klass – åk. 3) med målet att vara med på FIRST LEGO League EXPLORE.

CHALLANGE: För dig som är 10-16 år (åk. 4-9) med målet att vara med på FIRST LEGO League CHALLENGE.

Vem står bakom klubben?

Henrik Sjödin, Grundare av SRC

– Jag startar klubben av flera skäl.

Främsta skälet är att det helt enkelt är kul att få dra igång någonting som jag vet är meningsfullt, roligt och lärorikt för barn och ungdomar. Att få vara med på en robottävling som FIRST LEGO League (FLL) eller systertävlingen World Robot Olympiad (WRO), är för många en stor och självförtroendehöjande erfarenhet. Det vill jag att så många barn som möjligt ska få uppleva. Jag är inte så bra på sport så någon fotbollstränare blev jag inte. I mars 2020 beslutade jag mig för att lägga min fritid på den del av Sollentunas barn och ungdomar som kanske söker en meningsfull fritid utanför den fysiska sportens värld. 

Jag kommer att vara ledare på klubben under 2020. Visionen framåt ser jag att äldre gymnasieungdomar och högskolestuderande unga vuxna leder grupperna. Om det finns intresse ser jag gärna att det startar flera robot klubbar med FLL fokus runt om i Stockholm och Sverige. Min roll blir då att fokusera på att utbilda de unga coacherna att driva sina robot-klubbar. En sak i taget, vi börjar med Sollentunas barn.

– Jag har en bakgrund som gymnasielärare där jag använt LEGO Educations material över en 15 års period

Jag har varit coach för en massa gymnasieelever som har tävlat i olika LEGO robot tävlingar. Det har tagit mig som längst bort till Tokyo tillsammans med ungdomar. Efter lärargärningen arbetade jag som Senior Model Coach på utvecklingsavdelningen på LEGO i Danmark. En model coach är en slags “barnens advokat” som skal säkra att produkterna är byggbara, lekbara och intuitiva för den aktuella åldersgruppen. Jag byggde med LEGO på arbetstid hela dagarna i tre år. Kul :-). Jag är liksom bra på att tänka som en 7-, 10-, eller 14-åring brukar jag säga. Efter veckopendlandet mellan Sollentuna och Billund flyttade jag tillbaka till fru och tre barn i Sollentuna på heltid.

Mitt initiativ att starta Sollentuna Robot Club är helt frikopplat från min professionella roll. Det är min privata samling av LEGO robotar, robottävlingsbord m.m. som vi använder i lokalen. Kursavgiften används till att  hålla materialet i skick och komplettera upp med det som tappas bort eller möjligtvis går sönder. Känner man att man kan betala in en extra slant som donation tas det tacksamt emot, det kommer att gå till att köpa in eget material till klubben. På så sätt kan vi erbjuda flera barn att få komma med. Och arbetar du på något företag som tycker att det är en bra idé att satsa på nästa generations programmeringskunskaper så är du mer än välkommen att ta kontakt. Företagslogotyp på barnens tävlings T-shirt och här på hemsidan kan erbjudas.